יו״ר: פרופ׳ ניצה דוידוביץ׳
תקצירים וחומרי רקע
שאלת פרומו למושב

לקראת המושב, ענו על סקר של שאלה אחת: http://answergarden.ch/1285688
מגפת וירוס הקורונה שהתרחשה בעולם בשנת 2020, וחייבה את המוסדות השונים להשכלה הגבוהה בישראל – כמו בעולם כולו, לאמץ במהירות את שיטת ההוראה המקוונת, העלתה על סדר היום את שאלת יעילותה של שיטת הוראה זו ואת התהייה על השלכותיה לעתיד. במושב בו ייקחו חלק ראשי מרכזי ההוראה והלמידה במוסדות אקדמיים בישראל, בראשות פרופ’ ניצה דוידוביץ, ראש הפורום לקידום ההוראה בישראל. נדון בנושא, תוך שילוב מחקר והנעשה בשדה. ֿ
ד”ר רבקה ודמני, ראש צוות לקידום ההוראה והלמידה במוסדות להשכלה גבוהה, מל”ג-ות”ת, תתייחס ליעוד חדש ואפקטיבי של הקמפוס לאחר משבר קורונה.
מהנעשה במוסדות האקדמיים:
ד”ר נירית גביש, ראש המרכז לחינוך הנדסי וליזמות במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה תעסוק בהבדל בין הווירטואלי לממשי בהוראה האקדמית. ד”ר איתמר שבתאי, סגן הרקטור להוראה ואיכות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, יציג את הלמידה בצל ולאחר הקורונה. ד”ר קרן לוי וד”ר אסתר סרוסי, מכללת אוהלו בקצרין: קיומו של שבוע למידה מקוון בעתות שיגרה כהכנה ללמידה מקוונת גורפת בעת חירום: מה למדנו על כך בתקופת הקורונה? ובמישור הכלל מערכתי – פרופ’ אהרון פלמון, ראש היחידה להוראה ולמידה, מהאוניברסיטה העברית, ראש מיט”ל, יציג את המסקנות להוראה בשגרה מתקופת הקורונה מנקודת מבט רחבה, מר מאיר קומר, מהמרכז האקדמי לב : לקראת הגל הבא – הכשרת הסגל האקדמי לשחות בים הלמידה המתוקשבת. ולבסוף פרופ’ ניצה דוידוביץ, ראש תחום הערכת איכות וקידום ההוראה באוניברסיטת אריאל, תציג ממצאים ראשונים של מחקר שבדק את בהוראה בצל קורונה, מנקודת מבטם של סטודנטים ומרצים. הקורונה חייבה את המוסדות להשכלה הגבוהה לאמץ במהירות את שיטת ההוראה המקוונת. לסיכום, התפתחותה של ההוראה המקוונת במערכת ההשכלה הגבוהה הישראלית – מזדמן או מזמן? יזום או נגרר? המושב ידון ביעילותה של שיטת הוראה זו – וההשלכות לעתיד.
ממצאי המחקר עולה כי היתרון המשמעותי ביותר עבור הסטודנטים מההוראה המקוונת הוא הגמישות שנוצרה עבורם בדרך הלימוד – הן בנוכחות, הן בהשתתפות, בלבוש ועוד. החיסרון המשמעותי ביותר, עליו דיווחו הסטודנטים הוא היעדר המפגש עם חבריהם לספסל הלימודים. מכאן, שהמחקר שופך אור על דיון מעמיק שצריך וחייב להתקיים בקרב קברניטי ההשכלה הגבוהה והמוסדות האקדמיים על יעוד חדש ואפקטיבי של הקמפוס לאחר משבר קורונה ועל האבחנה בין הווירטואלי לממשי בהוראה האקדמית.
ד"ר איתמר שבתאי
איתמר שבתאי
דיקן בית הספר לכלכלה. סגן הרקטור להוראה ואיכות, ראש הרשות למצוינות אקדמית מופקד הקתדרה להשכלה אקדמית בעידן דיגיטלי ע”ש יאנוש קורצ’ק וחבר הוועדה המייעצת במרכז חת
https://www.colman.ac.il/node/1133
דר׳ רבקה ודמני
רבקה ודמני
סגנית יו”ר המועצה להשכלה גבוהה (2016-2017). חברת המועצה מאז 2012. דוקטור לחינוך ומרצה בכירה למחשבים וטכנולוגיות מידע. בעבר כיהנה כמשנה לנשיא סמינר הקיבוצים, נשיאת המכללה להוראת טכנולוגיה, חברת הנהלת פורום ראשי המכללות האקדמיות לחינוך, ראש בית הספר למוסמכים בסמינר הקיבוצים, חברת מועצת מערכת “גילוי דעת”, כתב העת של סמינר הקיבוצים ומנהלת המרכז הטכנולוגי בתל אביב
פרופ' ניצה דוידוביץ
ניצה דוידוביץ
פרופ’ מן המניין בחינוך. משמשת כראש תחום הערכת איכות וקידום ההוראה וראש התוכנית להכשרת מורים באוניברסיטת אריאל. בנוסף, היא יו”ר הפורום לקידום ההוראה והלמידה בישראל.
ד"ר אסתר סרוסי
אסתר סרוסי
ד”ר אסתר סרוסי בעלת תואר דוקטור בכימיה מהסורבון ותואר שני בחינוך מאוניברסיטת הרווארד. היא מרצה בכירה במכללת אוהלו ומדריכה פדגוגית ותיקה, והיא כיהנה בעבר בתפקידים ניהוליים מגוונים במכללה. במחקר שלה, היא מתמקדת בהשפעות הרגשיות והחברתיות על הלמידה: הוראת עמיתים, משוב עמיתים, למידה שיתופית, השפעה הורית, וסוגיות של נוכחות חברתית בהוראה המקוונת.
דר׳ קרן לוי
קרן לוי
ד”ר קרן לוי מרצה בתחום הגיל הרך במכלל אוהלו בקצרין. היא עומדת בראש היחידה לקידום הוראה. בתוקף תפקידה, היא אחראית על שילוב של טכנולוגיה בקורסים להכשרת מורים, עיצוב קורסים מקוונים אפקטיביים ושיפור הערכה של קורסים.
תחום המחקר העיקרי שלה הינו יומני למידה ככלי להערכה מתמשכת של קורסים.
https://www.ohalo.ac.il/ohalo/content/12370
ד"ר נירית גביש
נירית גביש
ראש המרכז לחינוך הנדסי ויזמות במכללת אורט בראודה
https://w3.braude.ac.il/department/the-center-for-engineering-education-and-entrepreneurship
מר מאיר קומר
מאיר קומר
Actively engaged in Computer Science Education for close to 40 years at both secondary and tertiary levels. Senior lecturer at JCT – the Jerusalem College of Technology (Lev Academic Center) in the Computer Department. Amongst his previous academic positions; Chairman of the Science and Technology Teaching Department; Founder and Head of the Academic Quality Unit at the College. Deeply involved in improving the level of instruction in Higher Education and gives workshops and seminars in addition to individual mentoring of academic staff. Current fields of interest are gender issues in engineering education and methodologies for improving academic instruction.