יו”ר: ד”ר ענת כהן, אוניברסיטת תל-אביב
ד"ר ענת כהן
ד”ר ענת כהן– מרצה בכירה בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב, ראשת ההתמחות של טכנולוגיה ולמידה וחברה בצוות Virtual TAU, המרכז להוראה אקדמית ברשת של אוניברסיטת תל אביב. כמו כן, משמשת כיו”ר תחום טכנולוגיות וחינוך בקתדרת אונסקו לטכנולוגיה, אינטרנציונליזציה וחינוך. תחומי המחקר שלה כוללים הוראה אקדמית ברשת, יישומים פדגוגיים חדשניים משולבי תקשוב, חומרי למידה פתוחים (OER), כריית נתונים וניתוח למידה ולמידה ניידת.
היכן מטשטשים הגבולות? מחקר השוואתי הבוחן שילוב רשתות חברתיות בהוראה בקרב פרחי הוראה מגרמניה ומישראל
סטודנטים פרחי הוראה כלפי שילוב של רשתות חברתיות בתהליך ההוראה שלהם בעתיד. המחקר מצא שההבדלים התרבותיים והרקע התרבותי של שתי האוכלוסיות משפיע במידה רבה על הרצון לאמץ טכנולוגיות חדשניות ולמצוא את הפוטנציאל הגלום בהן. עוד נמצא כי למעמד המורה במסגרת הפורמאלית ומערכת היחסים בינו לבין התלמיד השפעה ניכרת על הרצון ליצור אינטראקציה גם בצורה מקוונת. במחקר זה עלו חששות רבים בקרב הסטודנטים חלקם קשורים לגורמים אובייקטיבים כמו הרגולציה והאיסור בחוק וכן אבטחת המידע וחלק מהחששות היו קשורים לענייני הפרטיות והזמן שיש להשקיע ברשתות החברתיות על חשבון הזמן הפנוי שלהם כמורים. עוד נמצא במחקר כי הסטודנטים הגרמנים מביעים חשש כי השימוש ברשתות חברתיות יביא לטשטוש הגבול והמעמד שלהם בפני תלמידיהם ועל כן מעדיפים להימנע ממנו.
מחקר זה מומן על ידי קרן אלכסנדר פון הומבולדט (Humboldt Foundation). |
Shelley Rap/ Weizmann Institute of Science and Ilka Parchmann/ IPN Germany
ד"ר שלי רפ
המחלקה להוראת המדעים, מכון ויצמן למדע
הרצאה א - הקלטת ההרצאה
מבט ממוקד על קורסי MOOC להתפתחות מקצועית של מורים
בהרצאה תוצג סקירה בנושא קורסי Massive Open Online course- MOOC , אשר מתמקדת בלמידת מורים. ישנם סוגים שונים של קורסי MOOC ומספר פלטפורמות להעברתם. למרות תפוצתם הרחבה, ממוצע המסיימים של קורסים אלו הינו נמוך, בפרט בקורסים הפונים לקהל הרחב. התמדה בקורסי MOOC מושפעת בין היתר מיכולת הלומד להכווין את עצמו ללמידה במסגרת הקורס, ללמוד באופן עצמאי ופעיל, ולנהל באופן מיטבי את הזמן המוקדש ללמידה. ההתמדה מושפעת מגורמים נוספים וביניהם עיצוב הקורס ורמת האינטראקציה בין צוות ההוראה ובין הלומדים. גורם נוסף שמשפיע על ההתמדה הוא קהל היעד של הקורס. קורסי MOOC שפותחו לקהל ספציפי עם רקע משותף, כגון קורסים להתפתחות מקצועית, נהנים לרוב מאחוז מסיימים גבוה יותר מאשר מקביליהם הפונים לקהל הרחב. השפעת גורם זה בולטת במיוחד בקורסים להתפתחות מקצועית של מורים, מהם ניתן ללמוד כיצד עיצוב מושכל של חומרי הלימוד וקביעת מטרות הוראה התואמות את מטרות הלמידה של ציבור הלומדים יכול להוביל להגדלת אחוזי ההתמדה.
יעל פלדמן מגור ורון בלונדר/ מכון ויצמן, ענבל טובי ערד/ האוניברסיטה הפתוחה
יעל פלדמן-מגור
בעלת תואר ראשון מהאוניברסיטה העברית ותואר שני מהאוניברסיטה הפתוחה. כיום היא דוקטורנטית במחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן למדע בהנחיית פרופ’ רון בלונדר (מכון ויצמן למדע) ופרופ’ ענבל טובי-ערד (האוניברסיטה הפתוחה). במהלך הדוקטורט זכתה במלגת זלמן ארן לדוקטורנטים מצטיינים מטעם לשכת המדען הראשי של משרד החינוך. המחקר שלה עוסק בבחינת תפקיד ההכוונה העצמית בלמידה המקוונת בקורסי כימיה. במחקרה היא משלבת שיטות מחקר איכותניות עם כריית נתונים בחינוך על מנת לנתח דפוסי התנהגות של סטודנטים בסביבת הלמידה המקוונת. יעל מעבירה סדנה למיומנות למידה של קורסי כימיה במחלקה להוראה ולמידה באוניברסיטה הפתוחה.
אירוע בכיתה על רקע היעדרות ממושכת של תלמידה
פיתוח יכולות חברתיות-רגשיות בלמידה מרחוק: התנסות סימולטיבית מקוונת בתהליכי הכשרה ופיתוח מקצועי של מורים
מטרת המאמר להציג את ההתנסויות הסימולטיביות שפותחו עם המעבר להוראה ולמידה מרחוק, עבור סטודנטים בתכניות להכשרת מורים באוניברסיטאות ובמכללות ועבור מורים בפועל. הל”ב: המרכז לסימולציה בחינוך בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן נדרש לתת מענה למרצים ולמורי מורים שבעיצומה של שנת הלימודים האקדמית נותרו ללא קשר עם בתי ספר וללא אפשרות לקיים התנסויות קליניות בשדה החינוכי. בנוסף, מורים ואנשי צוות חינוכי נדרשו להתמודד עם סוגיות פדגוגיות ואישיות מורכבות. היה עליהם ללמד באופן מקוון וכן היה מצופה מהם להיות בקשר אישי עם תלמידיהם, להיות רגישים לצרכיהם ולסייע להם במידת האפשר מרחוק. התנסות בשיח סימולטיבי עם תלמיד או עם הורה מודאג יכולה להוות עבורם כלי משמעותי לחיזוק יכולותיהם לשיח תומך מרחוק ולחיזוק יכולותיהם החברתיות-רגשיות. המאמר כולל שני חלקים: בחלק הראשון, התיאורטי בו מוצגות החשיבות של מיומנויותיהם החברתיות-רגשיות של מורים ומאפייניו של הכלי הסימולטיבי, והחלק השני, היישומי, בו נציג דוגמה מפורטת להמחשת האופן בו בוצעה התאמה לימי הלמידה מרחוק הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינת תוכן ההתנסות. אתר מרכז הלב |
שירה אילוז ויעקב יבלון/ אוניברסיטת בר אילן
ד"ר שירה אילוז
ד”ר שירה אילוז היא ראש המרכז לסימולציה בחינוך ומרצה באוניברסיטת בר אילן, מחקריה עוסקים בעמדות מורים והיא מתמחה בשיטות מחקר כמותיות ואיכותניות מתקדמות. בעבודתה כמנהלת מרכז הל”ב היא שותפה להטמעת תהליכי מחקר מלווים בסדנאות הסימולציה.
פרופ' יעקב יבלון
פרופ’ יעקב יבלון הוא ראש בית הספר לחינוך והראש האקדמי של המרכז לסימולציה בחינוך באוניברסיטת בר-אילן. הוא עוסק בהתנהגויות סיכון ולמידה של ילדים בבתי הספר, ומחקריו מתמקדים בילדים בסיכון ובאינטראקציות הוראתיות להכשרת מורים לקידום חוסן ומניעה.